Even een inspiratieblog, als medicijn tegen de natte avonden!
Dit video-interview van Marie Forleo met Elisabeth Gilbert kan ik iedere creatieve geest aanraden. Gilbert is niet alleen een veelgelezen Amerikaanse schrijver & spreker, haar levenservaring is hoorbaar in bijna iedere zin. En een TOP 5 van haar mooiste inzichten over creativiteit.

 

Bevlogen auteur

Voor wie denkt: ‘Elisabeth Gilbert??’ een korte introductie: Gilbert (1969) is de Amerikaanse schrijver van nr. 1-New York Times-bestseller Eat, Pray en Love (verfilmd met Julia Roberts in de hoofdrol) en van andere bestsellers als Het Hart van Alle Dingen (2013). 

Gilbert hield bevlogen TED Talks over creativiteit die door ruim 12 miljoen (!) mensen zijn bekeken, en ze maakte deel uit van Oprah Winfrey’s ‘Life You Want’-Tour door de VS in 2014. Haar boek Big Magic, de kunst van creatief leven (Nederlandse vertaling bij Cargo) was ook een succes, dat ik nu aan het herlezen ben.

 

Gilbert-Big-MagicVrouwelijke energie

Ik deel de veelgehoorde mening dat de problemen van deze tijd vragen om vrouwelijke energie. Kijk alleen al naar de door-en-door corrupte FIFA-baasjes, of naar die geblondeerde clown op het Binnenhof en je weet dat ZELFVERRIJKING en provocaties niet de antwoorden zijn op de grote issues die nu spelen. Dus verdiep ik me in vrouwelijke opinion-leaders, die vanuit het hart werken en zo veel mensen inspireren en verbinden. En de transitie waarin we nu leven veel beter aanvoelen.  Zo iemand is Gilbert. Ieder gestolen uurtje zit ik te lezen in Big Magic, soms met kippenvel, zo herkenbaar zijn haar inzichten!

Als je een creatief beroep of bedrijf hebt, lees dit boek. En als je soms twijfelt aan jezelf, en niet meer weet waarom je ook alweer doet wat je doet..

Hetzelfde idee

In Big Magic deelt Gilbert met on-Amerikaanse openheid haar schrijf- en levenservaringen. Naast hoogtepunten zit daar ook een bak ellende tussen. Voor veel lezers herkenbaar. Over inspiratie heeft ze een uitgesproken opvatting: volgens Gilbert zweven er geniale ideeën in het universum rond, op zoek naar de meest geschikte ‘uitvoerder’. Alle mensen zijn scheppende wezens, schrijft Gilbert, dus als je je hiervoor openstelt, kan het zomaar zijn dat zo’n idee ‘een bakkie’ komt doen, in de hoop BIJ JOU aan het juiste adres te zijn.

Gilbert-op-podiumHet klinkt zweverig, mee eens, maar dit ondervond Gilbert aan den lijve, en ze sprak collega-auteurs met soortgelijke ervaringen. Zo beschrijft Gilbert het ‘magische moment’ dat ze met een bevriende auteur ontdekt met exact hetzelfde idee te hebben rondgelopen, zonder er ooit over gesproken te hebben. Een intense, spirituele ervaring. En er staan meer BIJZONDERE ervaringen in dit boek, ik kan niet anders zeggen.

 

Eerst het bewuste interview van Marie Forleo met Gilbert op Marie TV, het videokanaal van Forleo, 48 minuten lang.
Voor lezers met minder tijd heb ik de 5 MOOISTE INZICHTEN kort samengevat:

[margin margin=30]

[margin margin=20]

1. Angst is nuttig, maar niet om creatief te zijn

Gilbert vertelt dat angst een nuttige emotie is om je te beschermen tegen onheil, maar niet bij het creëren van dingen. Angst steekt dan vanzelf de kop op, omdat de uitkomst van wat je creëert onzeker is. De auteur deelt in ‘Big Magic’ haar oplossing hiervoor: zorg voor een INNERLIJK LEVEN waarbij angst & creativiteit vredig naast elkaar kunnen bestaan. “Ik heb de indruk dat mijn angst en creativiteit een Siamese tweeling zijn, die geen stap verzetten zonder dat ze elkaar vergezellen. Ze hebben met elkaar in de baarmoeder gezeten en zijn tegelijkertijd geboren.”

2. Creativiteit: Love it, and dismiss it!

“Creativiteit is iets heel tegenstrijdigs”, zegt Gilbert tegen Forleo.  “Je moet het koesteren, en tegelijkertijd ook durven afwijzen.” Voorbeeld? Gilbert: “Een zin die ik tijdens het schrijven nog BRILJANT vond, kan ik de volgende dag zonder met mijn ogen te knipperen weggooien.” Een kwestie van durven loslaten, en losjes omgaan met het concept: genialiteit. Dit punt is heel herkenbaar voor mij, als auteur. Schrijvers hebben hier een mooie term voor: Kill your darlings!

 

3. Eet je als auteur nog steeds die ‘shitsandwich’?

Iedere creatieve prestatie gaat gepaard met offers, legt Gilbert uit. Je hebt maar 24 uur in een dag, ieder uur dat je aan je creatie besteedt gaat ten koste van andere zaken. Bij een boek ben je vaak weken, maanden, zo niet jaren aan het zaaien, voordat de oogsttijd zich aandient. De kernvraag is: hou je het vol om die metaforische ‘shit-sandwich’ te blijven eten, om later -misschien- te kunnen oogsten? Anders gezegd, heb je genoeg wilskracht, uithoudingsvermogen en COMMITMENT voor deze onzekere situatie? Zo niet, dan zal je boek (of andere creatieve uiting) niet slagen, stelt Gilbert. Zij het kan weten: de bestseller auteur had 7 jaar lang bijbaantjes nodig voordat ze doorbrak met haar eerste boek en rijk werd.

 

4. Een boek is géén baby

Mooi fragment. Gilbert pakt opeens haar eigen boek van het tafeltje en ‘boem!’ laat het vallen op de vloer. Interviewer Forleo lacht. “Dit kost me geen enkele moeite. Maar als ik dit met een baby zou doen, word ik gelijk gearresteerd.” Dan haar duiding: Een boek is geen baby die je dag en nacht moet liefhebben. Dat is echt een misvatting. KOESTER je manuscript tijdens het creatieve proces, maar laat het los als het afgerond is, luidt haar advies. Ok, nummer 5!

 

5. Volg je nieuwsgierigheid, vertrouw je creativiteit

Eat, Pray and Love is geen gepland zelfhulpboek, zo werkt dat niet”, zegt Gilbert. “Ik wilde mijn eigen ellendige leven van dat moment beschrijven. Omdat ik mijn nieuwsgierigheid volgde, mijn creativiteit vertrouwde en dit móest schrijven, heb ik daarmee later toevallig heel veel mensen geholpen. Dat is een neveneffect. Je kunt zoiets NIET PLANNEN.”

 

De succesvolle auteur is op 20 november in Nederland om in PARADISO te spreken over creativiteit en inspiratie (en om haar nieuwe boek te promoten natuurlijk 🙂 Helaas is die lezing uitverkocht, en was die erg geslaagd, afgaand op de reacties op social media (voor enkele fragmenten klik hier ) Voor de liefhebbers heb ik nog een actuele VIDEO over Elisabeths ‘black hole of despair’, uitgezonden op Oprah Winfrey Network (OWN).