De postbode belt altijd twee keer. Opeens staat de Post NL-man voor onze deur, met een mysterieus klein doosje in zijn hand. Heeft mijn vriendin een ring besteld? Na een digitale kriebel gris ik het doosje uit zijn hand, pak een broodmes uit de la en snij het karton open: rats, jawel, de smartwatch van LG! De eerste Android wearable van de Zuid-Koreaan die het met de Motorola Moto 360 moet opnemen tegen de populaire Pebble, een van de meest gewilde gadgets onder de early adopters.

LG Watch doosje

Bonbon-doosje

Oja, die is me toegezegd bij aankoop van mijn nieuwe LG smartphone + 2 jarig RED-abonnement. Goede actie van Vodafone. Daar weten ze hoe klanten moeten binden, ‘locken’ in vakjargon. Nieuwsgierig maak ik het bonbon-achtige doosje open. Een vierkant futuristisch ogend klokje met wit bandje. Met een display van 1,65 inch, 240 bij 240 pixels, en slechts 63 gram een lichtgewicht onder de hedendaagse generatie klokjes. Inclusief soepel rubberen bandje dat geschikt is voor alle polsmaten.

So far, so good. De korte handleiding van 2 pagina’s vermeld hoe makkelijk je je G Watch kunt installeren. Dat die definitie vrij interpreteerbaar is, merk je later pas. Eerst alle onderdelen uitpakken, en de beschermfolie van het schermpje. Pak de G3 erbij en schakel Bluetooth in, meldt de handleiding. Nog prima te volgen. Ook het oplaadfrontje met USB-snoer is zonder uitleg te doen, zelfs voor de digibeten onder u. De watch past namelijk maar op een manier op de oplader. Steek het USB-snoer in je laptop of koppel hem aan de meegeleverde LG-lader en doe deze in het stopcontact.
[margin margin=20]

Swipen als een lieve lust

Gewoon de aanwijzingen opvolgen, en dus surf ik naar de Play Store en download de (gratis) Android Wear App, Googles besturingssysteem dat is ontwikkeld voor apparaten die je op het lichaam draagt. Dat gaat snel. En jawel, de smarthphone synchroniseert automatisch (via de ingeschakelde Bluetooth) met de G Watch. Hulde.  Handig is dat de werkwijze van de slimme horloge visueel is uitgebeeld op de app, want knopjes zijn niet te vinden op deze smartwatch. Je kunt swipen op het display van 1,65 inch en commando’s geven via ‘Ok Google’.  Hoewel het scherm dus minimaal is, is het swipen een koud kunstje zeker als je een iPad gewend bent. Naar rechts met je vinger en weg is de tekst.
[margin margin=20]
??????????????

Strak design

De G watch wijkt flink af van de Motorola Moto 360. Dat slimme horloge lijkt qua ontwerp meer op bestaande klokjes . LG kiest niet voor een klassiek maar futuristisch ogende behuizing. En  dat past wat mij betreft ook beter bij een hippe wearable als deze. Licht  & modern, zeker de witte uitvoering. Het  kan gebruikt worden om de smartwatch te bedienen, maar je kunt het apparaatje ook stemcommando’s geven.
[margin margin=20]

Stemcommando

Het gelikte klokje kan via ‘Ok Google’ voorlopig nog geen Nederlandstalige commando’s, vermeldt de handleiding. Maar als ik ‘Weer Amsterdam’ zeg krijg ik toch echt binnen 3 seconden de wolkjes te zien die ik ook in real life zie als ik uit ons raam kijk. Hoe kan dat? Trucje: verander de taal van Google Now op je smartphone naar het Nederlands. Met deze simpele aanpassing houdt de G Watch alle functies. Stel vragen en je krijgt snel de gewenste informatie te zien op het kleine schermpje, waar je dan even doorheen moet scrollen met een vinger. Fijn is ook dat het horloge stof- en waterbestendig is, zodat hij blijft werken als je door een hoosbui moet fietsen. Het scherm is sowieso altijd ingeschakeld, tot je accu leeg is natuurlijk.
[margin margin=20]

Voldoet ie aan mijn verwachtingen?

Mijn eerste indruk: de LG G Watch is een strakke wearable waar je je vrienden mee imponeert, en hij kan meer dan alleen de tijd in 10 varianten tonen. Of de andere functies voldoen, hangt af van je verwachtingen. Mij viel het eerlijk gezegd wat tegen, maar ik ben dan ook kritisch van aard. Naast het weer, tijd en datum krijg je meldingen voor inkomende mails, je kan je agenda raadplegen vanaf je pols en zeker aardig: bij inkomende telefoongesprekken zie je de foto van de beller op je display. Maar wat heb ik aan een stopwatch of het meten van het aantal verbrande calorieën aan de hand van mijn voetstappen? Voor hardlopers is het 63 gram wegende G Watch een geduchte concurrent voor de veel zwaardere smartphones, maar dan moet je wel rennen zonder je favoriete playlists van Spotify. Toch ga ik dat zeker eens uitproberen, na onze strandvakantie!

UPDATE: LG brengt dit najaar ook een smartwatch op de markt met een rond scherm, net als concurrent Motorolla (Moto 360). Het scherm van de LG G Watch R – zo gaat het klokje heten – heeft een diameter van 1,3 inch, een resolutie van 320 ×320 pixels, een 1,2 GHz-processor en 4GB aan opslagruimte. De slimme horloge, evenals de G Watch water- en stofdicht, is vanaf oktober te koop voor 299 EUR.