Ook zo genoten van de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck bij Zomergasten? Zo authentiek en oprecht pratend over je gevoelsleven, drie uur lang, dat zie je maar zelden op de Nederlandse tv.. Dat daar behoefte aan is, bleek uit de lovende reacties. Op Twitter ging de hashtag #VerliefdopGriet viral.

De kernvraag

De bestsellerauteur uit Vlaanderen sprak zonder schaamte over gevoelige thema’s als eenzaamheid, gezien worden en het kwetsbare kind. In prachtige volzinnen, waar Vlamingen het patent op lijken te hebben. Ik vond het ook bijzonder om te zien dat een van mijn kernthema’s – met authenticiteit maak je hét verschil anno 2016 – terugkwam in de uitzending. In deze tijd vol politieke onrust en demagogische leiders die inspelen op angst, snakken we naar pure, oprechte, inspirerende mensen.. De Vlaamse Griet is zo iemand.

De goedlachse en goedverkopende schrijfster stond drie uur lang live op tv in haar authentieke kracht. En ze inspireerde met haar openheid vele duizenden mensen. Die hun waardering driftig en massaal op Twitter deelden. Hoe mooi is dat?

Griet-ZomergastenMisschien denk je bij authenticiteit, wat kan ik daarmee? Ik wil meer klanten, meer omzet, en meer plezier in mijn werk! Natuurlijk, ik ook, wie niet? Maar wat is het gouden ei? Dat is de kernvraag voor heel veel ondernemers.
Een ding weet ik zeker: als een boom niet goed geworteld is, zal ie bij een beetje storm zo omwaaien..
Zorg dus eerst dat je basis goed is, dat je GOED GEGROND bent, wat voor bedrijf of baan je ook hebt. Het begint écht bij jezelf, niet bij dure coachprogramma’s of het lezen van -tig zelfhulpboeken. Durf eens kritisch naar binnen te kijken, naar je drijfveren & talenten, maar ook naar je diepste angsten. Of zoals Griet zo mooie vertelde aan interviewer Thomas Erdbrink: ‘van uw grootste noden uw grootste troeven maken” (zie ook deze recensie in NRC). Ja, dat is eng, maar essentieel voor persoonlijke groei. Zodat je daarna naar buiten kan excelleren.

Charisma

Ik heb de afgelopen 20 jaar als journalist zeker een paar duizend mensen mogen interviewen. Van boer tot burgemeester. Als ik daarop terugkijk en afvraag welke van die ontmoetingen me het meest zijn bijgebleven, zijn het niet die kritische gesprekken met toppolitici als Bolkestein en Fortuyn, maar de charismatische, authentieke vaak onbekende mensen. Die raakten me, omdat ze vaak puur waren, zonder pr-training, en vanuit het hart.
Authenticiteit is gewoon super KRACHTIG. Het zorgt ervoor dat dingen vanzelf gaan, je mensen aantrekt, ook klanten. Zonder dat je hoeft te pushen, verkopen, of nadenken over marketingtrucs.

Gratis webinar

Wil je ook weten hoe JIJ authentieker wordt met een krachtig verhaal? Volg dan het gratis webinar dat ik samen met coach/trainer en kantoorgenoot Marlys Stradmeijer geef op dinsdag 30 augustus. Als je je via deze link aanmeldt, is je plekje voor 30 augustus gereserveerd. Tot dan!
https://app.webinarjam.net/register/14817/1d9c727f00