In de voorverkoop al goed verkocht, nu ook officieel gelanceerd. In sociëteit De Witte in Den Haag mocht ik voor een volle zaal het eerste exemplaar van ‘Weldaad Loont’ uitreiken aan oud-NAVO-topman, CDA-leider en huidig Kapittelvoorzitter prof. mr. De Hoop Scheffer.

‘Boeiend boek’

Na ruim 2 jaar research in koninklijke archieven en schrijven was het een mooi moment, op een prachtige locatie in hartje Den Haag. Zo’n moment dat je opslaat in je lange termijn-geheugen. De inhoud van mijn boek schurkt aan tegen de macht eind negentiende eeuw. Bij deze presentatie op het Buitenhof doen we dat fysiek; met een zaal vol genodigden, op 50 meter afstand van Het Torentje van de premier.

bij-schilderij-EmmaIn de stijlvolle sociëteit De Witte volgden toespraken van verenigingsvoorzitter De Savornin Lohman, oud-NAVO-topman De Hoop Scheffer en oud-directeur van het Koninklijk Huisarchief Woelderink. De laatste sprak in zijn speech over het gemis aan biografieën over de gemalinnen van de drie koningen in de negentiende eeuw, die zich alle drie bezighielden met weldadigheid. Waarom alleen de tweede echtgenote van Willem III, koningin-regentes Emma, de eretitel ‘Koningin der Weldadigheid’ mocht dragen, blijkt uit mijn boek.

“Dit heeft de auteur met frisse jeugdige pen beschreven”, zei Bernard Woelderink. De heer de Savornin Lohman, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Leden der Nederlandse Ridderorden en opdrachtgever sprak over “een boeiend en lezenswaardig boek”. De Hoop Scheffer noemde Weldaad Loont “een bijzonder boek over een bijzonder onderwerp”.

De Hoop Scheffer

1e-exemplaar-Hoop-SchefferDaarop werden de Kapittelvoorzitter en ik naar voren geroepen, en maakte ik een dankwoordje een kwinkslag naar eerdere ontmoetingen met partijgenoten van De Hoop Scheffer. Als klein jongetje vroeg ik voor een spreekbeurt ooit aan CDA-premier Lubbers in de stromende regen met trillende handjes een handtekening, ontmoette ik later in Brussel als verslaggever CDA-minister Bot, en volgde ik als ondernemer in data-analyse een gesprek in de Abraham Kuyper-kamer, op het CDA-hoofdkantoor.

De moeizame relatie van de invloedrijke antirevolutionaire premier met Wilhelmina staat uitvoerig beschreven in mijn boek, net als het zogeheten ‘lintjesschandaal’ uit 1909 waarin de oud-premier werd beticht van corruptie, waarvan hij een jaar later overigens werd vrijgesproken.

Daarop mocht ik De Hoop Scheffer het symbolische eerste exemplaar overhandigen. En hoewel in het boek vooral de dominante liberale bestuurscultuur in de negentiende eeuw wordt beschreven, met de moeizame relatie tussen liberaal leider Thorbecke en Willem III, ontving een vooraanstaand representant van christelijke signatuur dus het eerste exemplaar in Den Haag.

Geen liberaal

Waarom geen liberale kopstuk, zie ik u denken? Daar is een goede reden voor. Oud secretaris-generaal van de NAVO en ex-CDA-partijleider De Hoop Scheffer is tegenwoordig voorzitter van het Kapittel voor Civiele Orden: dé organisatie die in Den Haag de hoge koninklijke onderscheidingen beoordeelt.
De Hoop Scheffer vertelde voor een zaal vol genodigden over het boek ‘Een hele eer’ die de Kanselarij der Nederlandse Orden recent liet schrijven en zei ‘Weldaad Loont’ met grote interesse te lezen. “Een boeiend boek, over een boeiend onderwerp”, zei De Hoop Scheffer tegen de zaal vol gasten. Daarop volgde het vaste fotomomentje, bloemen en applaus.

Geslaagde receptie

Signeren-boekNa een geanimeerde receptie met wijn en borrelhapjes, mooie ontmoetingen, felicitaties, complimenten en signeren van boeken vertrok een blije auteur met vrouw, zoon, familie en vrienden naar een fijn café op het Haagse Plein. De uitgever verkocht weer een stapel boeken en de gasten gingen tevreden met gesigneerde boeken naar huis. Iedereen tevreden, en de scribent dankbaar voor het succesvol afronden van deze mooie opdracht!