Deze maand had ik de eer te zijn verkozen tot ‘Leuke Haarlemmer’ in stadsglossy HLM. In dit populaire maandblad vertel ik waarom we in 2014 met het gezin van Amsterdam naar Haarlem zijn verhuisd.

Koning Willem Alexander

Het gesprek ging naast onze keuze voor de stad Haarlem over mijn 1e non-fictie boek ‘Weldaad Loont’ (2015), over de geschiedenis van koninklijke onderscheidingen en over de Oranjes. Dit boek was voor tv-programma ‘Blauw Bloed’ (EO) aanleiding me te vragen om de uitreiking van de hoogste militaire onderscheiding aan het Korps Commandotroepen van ‘deskundig commentaar’ te voorzien. Deze zogeheten Militaire Willemsorde werd onder groot ceremonieel door Willem Alexander uitgereikt. De koning ‘sloeg’ het korps voor de Ridderzaal tot ridder tijdens een uitgebreide ceremonie vol mooie rituelen. Een officiële happening in de vrieskou op een zwaar beveiligd Binnenhof, door de aanwezigheid van koningin Maxima, premier Rutte, Defensieminister Hennis, het halve kabinet en de hele militaire top.

Roman over Haarlem?

Naar aanleiding van mijn onderzoek in het Koninklijk Huisarchief in Den Haag vroeg de HLM-interviewer of er nog een historisch boek in de pijplijn zit. En of die over de rijke historie van Haarlem zou gaan? “Wie weet, haha. Wanneer ik door Haarlem loop met al die prachtige historische gebouwen prikkelt dat zeker wel mijn fantasie.”

Uitvinder boekdrukkunst

Nog een fragment uit het leuke gesprek met interviewer Louise Hartveld. Op haar vraag waarom ik als schrijver/historicus met mijn gezin ben verhuisd naar de stad van Laurens Janz. Coster, de uitvinder van de boekdrukkunst, was mijn antwoord: “Ik vind de mensen hier vriendelijker en je hebt de duinen en het strand om de hoek (..) We kwamen hier al vaak vanuit Amsterdam om te shoppen, het was eigenlijk een natuurlijke stap.”

Voor het gehele interview in maandblad HLM, klik op de PDF