Deze maand had ik de eer te zijn verkozen als ‘Leuke Haarlemmer’ in de Haarlemse stadsglossy HLM. In dit maandblad vertel ik waarom we in 2014 van Amsterdam naar Haarlem zijn verhuisd.

Koning Willem Alexander

Het gesprek ging naast onze keuze voor Haarlem grotendeels over mijn non-fictie boek ‘Weldaad Loont’ (2015), over de geschiedenis van koninklijke onderscheidingen en de rol van de Oranjes. Dit boek was voor tv-programma ‘Blauw Bloed’ (NPO2, EO) aanleiding om me te vragen om de uitreiking van de hoogste militaire onderscheiding aan het Korps Commandotroepen van commentaar te voorzien. Deze zogeheten Militaire Willemsorde werd door koning Willem Alexander uitgereikt. Hij ‘sloeg’ het korps voor de Ridderzaal tot ridder (hoe toepasselijk) tijdens een uitgebreide ceremonie vol rituelen. Een officiële happening in de vrieskou op een zwaar beveiligd Binnenhof, mede dor de aanwezigheid van koningin Maxima, premier Rutte, Defensieminister Hennis, het halve kabinet en de hele militaire top.

Roman over Haarlem?

Naar aanleiding van mijn onderzoek in het Koninklijk Huisarchief in Den Haag vroeg de HLM-interviewer of er nog een historisch boek in de pijplijn zit. En of die over de rijke historie van Haarlem zou gaan? “Wie weet, haha. Wanneer ik door Haarlem loop met al die prachtige historische gebouwen prikkelt dat zeker wel mijn fantasie.”

Uitvinder boekdrukkunst

Nog een fragment uit het leuke gesprek met interviewer Louise Hartveld. Op haar vraag waarom ik als schrijver/historicus met mijn gezin ben verhuisd naar de stad van Laurens Janz. Coster, de uitvinder van de boekdrukkunst, was mijn antwoord: “Ik vind de mensen hier vriendelijker en je hebt de duinen en het strand om de hoek (..) We kwamen hier al vaak vanuit Amsterdam om te shoppen, het was eigenlijk een natuurlijke stap.”

Voor het gehele interview in maandblad HLM, klik op de PDF