Deze maand ben ik verkozen tot ‘Leuke Haarlemmer’ in stadsglossy HLM. Heel eervol. In dit maandblad vertel ik over mijn non-fictie boek, tv-optreden en waarom we in 2014 met het gezin van Amsterdam naar Haarlem zijn verhuisd.

Koning Willem-Alexander

Het gesprek ging naast onze keuze voor de stad Haarlem over mijn non-fictie boek ‘Weldaad Loont’ (2015), over koninklijke onderscheidingen en over de Oranjes.
Dit boek was voor tv-programma ‘Blauw Bloed’ (EO, NPO2) aanleiding mij te vragen om de uitreiking van de hoogste militaire onderscheiding aan het Korps Commandotroepen van commentaar te voorzien.
Deze zogeheten Militaire Willemsorde werd onder groot ceremonieel door koning Willem-Alexander uitgereikt. De koning ‘sloeg’ het korps voor de Ridderzaal tot ridder tijdens een uitgebreide ceremonie vol mooie rituelen. Een officiële happening in de vrieskou op een zwaar beveiligd Binnenhof, door de aanwezigheid van de koning en koningin, premier Rutte, Defensieminister Hennis, andere ministers en de hele militaire top.

Roman over Haarlem?

Naar aanleiding van mijn archiefonderzoek in het Koninklijk Huisarchief in Paleis Noordeinde vroeg de HLM-interviewer of er nog een historisch boek in de pijplijn zit. En of die dan over de historie van Haarlem zou gaan?
“Wie weet haha. Wanneer ik door Haarlem loop met al die prachtige historische gebouwen prikkelt dat zeker wel mijn fantasie.”

Boekdrukkunst

Nog een fragment uit het gesprek met interviewer Louise Hartveld. Op haar vraag waarom ik als schrijver/historicus met mijn gezin ben verhuisd naar de stad van Laurens Janz. Coster, de vermeende uitvinder van de boekdrukkunst, reageerde ik:
“Ik vind de mensen hier vriendelijker en je hebt de duinen en het strand om de hoek (..) We kwamen hier al vaak vanuit Amsterdam om te shoppen, het was eigenlijk een natuurlijke stap voor ons.”