Maar liefst tweederde van de jonge professionals in loondienst gaat binnen nu en een jaar op zoek naar een andere baan. 80 procent hiervan verwacht een dergelijke kans buiten de organisatie te vinden. De reden?  Behoefte aan meer werkgeluk dan zij in hun huidige baan ervaren. Jonge professionals scoren in Nederland een magere 6 op de mate waarin zij werkgeluk beleven.

Arbeidsmarkt

Opvallende uitkomsten uit een onderzoek van Careerwise onder jonge professionals dat ik ontving van organisatiecoach Gidi Heynens, en een van de initiatiefnemers. Of toch niet zo opvallend?  Dat veel jonge werknemers ontevreden zijn over de huidige arbeidsmarkt is geen geheim. Niet alleen het gebrek aan goede banen, maar ook het gebrek aan voldoening en uitdaging speelt beginnende loonslaven parten.

Generatie Y

Een leasebak of smartphone van de zaak zijn niet meer doorslaggevend. Jongeren geven weinig om een dikke bak. Nee, vrijheid en zelfontplooiing zijn de triggers voor generatie Y. Niet voor niets dat zelfstandig ondernemenschap hot is en er steeds meer zzp-ers bijkomen (de zzp teller staat op ruim een miljoen)

Jonge professionals

Het ‘Young Professional Onderzoek 2014’ werd tussen oktober en december 2013 gehouden onder ruim 20.000 Young Professionals, tussen de 20 en 35 jaar.  De samenwerking met 4YoungPeople, Careerwise, Intermediar, Nationale Vacaturebank en ICM opleidingen en trainingen leverde 1325 respondenten op. In januari werden de eerste resultaten gepubliceerd.

Hoogopgeleid

Van de respondenten was 71% vrouw en 29% man. 52% van de respondenten werkt in het bedrijfsleven, 13% werkt bij de overheid, 16% in de non-profit sector (anders dan overheid), 14% is werkzoekende en 5% is ondernemer. 86% van de respondenten is hoogopgeleid (HBO en WO)

Op 30 januari zal er in de speciale editie van Intermediair Magazine over generatie Y uitgebreid aandacht aan dit onderzoek worden besteed. Maar de belangrijkste conclusies heb je net al gelezen 🙂