Het blijft leuk, vertellen over je eigen boek. Of het nou bij de presentatie, in een zaal, voor een tv-camera, of in een mooie boekhandel is. Deze week mocht ik – in het kader van Prinsjesdag – bij boekhandel Blokker in Heemstede een lezing geven over mijn Oranjeboek ‘Weldaad Loont’.

lezing_blokker_2

Interactie

Een groepje geïnteresseerde lezers kwam die ochtend naar de populaire boekhandel in Heemstede. Net als cabaretiers makkelijker voor een grote zaal spelen dan voor een intiem publiek, hebben auteurs dat vaak met lezingen. Hoe kleiner de groep, hoe meer interactie. En hoe scherper de vragen, is mijn persoonlijke ervaring. Vol gas geven dus.

20160917_173227_burst01Dit soort lezingen zijn vaak energieke bijeenkomsten. Je bent in gesprek met je (potentiële) lezer. Ik beschouw het als mooie kans om mensen enthousiast te maken voor de veelal vergeten vorige eeuwwisseling. Zeker wat betreft de Oranje-geschiedschrijving en de cruciale verbindende rol van koningin-regentes Emma eind 19e eeuw. Boeken over ons vorstenhuis gaan bijna altijd over de twintigste eeuw, of over prins Bernhard. Ok, de veelgeprezen trilogie van koning Willem I, II en III als positieve uitzondering.

Ik vertelde in Heemstede over het roemruchte liefdesleven van de grillige koning Willem III. En natuurlijk over de geboorte van zijn dochter Wilhelmina, met wie het voortbestaan van de Oranje-Nassaus eind 19e eeuw werd veiliggesteld. Een van de gasten was zelf geridderd en vertelde daar enthousiast over. Hij wist veel over koninklijke onderscheidingen. Mooi om op niveau te kunnen sparren met lezers.

Paleis Noordeinde

Na een serie vragen- over gedecoreerde Olympische topsporters tot aan mijn onderzoek in het Koninklijk Huisarchief in Paleis Noordeinde – heb ik nog boeken gesigneerd. Arno Koek van boekhandel Blokker sloot af met een dankwoord waarna de gasten met nieuwe bagage over de meestbesproken familie van Nederland de boekhandel verlieten.

UPDATE aug. 2016: Arno Koek is toegetreden tot het gezaghebbende boekenpanel van DWDD. Hij zal maandelijks bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel de beste boeken bespreken. Leuk!