In het woud aan workshops schitteren een paar verse boompjes: online ondernemers die met Facebook-communities, video’s en vooral Periscope in verbinding staan met hun klanten. Voor trendblog Frankwatching sprak ik met de online ondernemers Simone Levie en Dolly Heuveling van Beek over hoe ze intuïtie en spiritualiteit integreren in hun succesvolle bedrijven.

De persoonlijke ontwikkelingsmarkt innoveert in hoog tempo, en dan vooral digitaal. Net als veel zelfstandigen maak ik graag gebruik van gratis video-cursussen en webinars. Wat is er fijner: je werkdag starten met mailtjes, of met een verfrissende video-training? Zolang je de beschikking hebt over wifi kun je dit ook nog doen waar je maar wil, van een hippe strandtent tot in iedere Starbucks ter wereld.
[margin margin=20]

Afhaakmoment

Als nieuwsgierig en kritisch observator – die journalistieke grondhouding verleer je nooit – is mijn graadmeter bij trainingen en events vaak het ‘afhaakmomentje’: het moment dat ik een trainer-spreker-coach (m/v) niet meer geloof op zijn woord. Dat het enthousiaste verhaal iets té enthousiast klinkt, of iets te ingestudeerd, en het gedrag niet meer overeenkomt met de uitgesproken boodschap (congruentie, in vakjargon). Denk aan de coach die benadrukt hoe belangrijk het is om ‘échte aandacht’ aan je klanten te schenken maar ondertussen zelf vergeet je mailtjes te beantwoorden. Herkenbaar?

 

Simone+Dolly_Staand

Het ‘Spirit Business Event’ van de online ondernemers Simone Levie (34, rechts op foto) en Dolly Heuveling van Beek (35) vormde onlangs een welkome uitzondering. Hier stonden twee energieke meiden voor 160 collega-ondernemers op een podium helemaal zichzelf te zijn. Geen gladde verkooppraatjes maar gepassioneerde verhalen over de kracht van intuïtie en ondernemen vanuit je hart. Met herkenbare dilemma’s (snapt je familie nog wat je doet?) en gedeelde kwetsbaarheden (ondernemen is soms best eenzaam). Ik kon geen afhaakmomentje bespeuren.

[margin margin=30]

Onweerstaanbaar

Een tweedaags event met een gastenlijst met ruim 150 vrouwen en nog geen tien mannen, waarin werd geleerd vooral je eigen visie te delen, naar je intuïtie te luisteren en samen te mediteren. Voor mij als down-to-earth man flink uit mijn comfort-zone. Maar mijn aanvankelijke gereserveerdheid bleek al snel een ongegronde angst. Of zoals Dolly zou zeggen: je ego domineerde je innerlijke stem. De zaal zat vol vrouwen, maar de meditaties gingen vanzelf, zorgden voor ontspanning en al snel ontstond er een sfeer van gelijkgestemde ondernemers onder elkaar. Het voelde in ieder geval niet als een zweeftraining met het zoveelste onweerstaanbare-aanbod-dat-slechts-twee-dagen-geldig-is.

Gastoptredens

Dat gevoel werd versterkt door gastoptredens van de zangeressen Lavalu en Sanguita en presentaties van teamcoach-groepsexpert Floor Daver, ondernemer-keuzecoach Nicole Offenbergen Zarayda Groenhart, ex-BNN presentatrice en sinds 2013 online ondernemer met een talkshow op haar eigen videokanaal theWhyGirl.com. Een mix van inspirerende mensen en muziek.

Het landgoed ISVW bij Leusden leek soms bijna op te stijgen van de positieve flow. Deelnemers spraken achteraf over een ‘detox-gevoel’, ‘bevrijdende ervaring’ en missies die opeens duidelijk werden. “Dat is precies wat we wilden bereiken”, zegt een trotse Simone, sinds 2009 zelfstandig ondernemer. “We stonden daar samen echt te delen zonder iets terug te verwachten. In alle openheid, in een sfeer waarin iedereen zich veilig en prettig voelde”, vult Dolly aan. “Uit de vele reacties horen we dat die energie bij veel deelnemers nog weken is blijven stromen en dat ze wonderen zijn gaan delen. Het is heel mooi dat onze opzet zo goed gelukt is.”

[margin margin=20]

Onaantrekkelijk

Waarom kiezen deze dertigers voor spiritueel ondernemerschap? Omdat het aansluit bij de tijdgeest, waarin we klaar zijn met de zelfverrijking en corruptie bij grote bedrijven en liever kiezen voor kleine, authentieke, pure ondernemers? Of is het iets anders?

“Veel ondernemers moeten van alles, ze willen de controle houden en doen vaak veel moeite om hun producten of diensten te verkopen. Dat is heel onaantrekkelijke energie voor klanten,” antwoordt Dolly. “Maar als je je durft open te stellen en je kwetsbaarheid toont, komen klanten vanzelf op je af en kunnen de grootste wonderen gebeuren. Strategisch ondernemerschap vanuit je intuïtie. Mijn missie is Nederland met deze boodschap kennis te laten maken.” Of in de woorden van Simone: “Veel mensen zijn bang om naar hun intuïtie te luisteren. Geloof in je eigen kracht, en ga in het licht staan.”

 

BizEvent-Simone-close
[margin margin=20]

Online tools

Kort samengevat helpen Dolly en Simone zelfstandige ondernemers om zichtbaarder te worden, om letterlijk in de schijnwerpers te gaan staan. Ze maken daarbij handig gebruik van de nieuwe streaming app Periscope en van Challenges op Facebook. Niet alleen laagdrempelig en gratis, op deze manier doe ze natuurlijk ook aan slimme klantenbinding. Immers, door het bouwen van communities, in besloten Facebook-groepen, delen klanten in een veilige omgeving hun ervaringen, en veranderen ze ongemerkt in loyale fans. Simone heeft inmiddels ruim 400 klanten. Ze wordt gezien als een online pionier die trends snel herkent en tools direct inzet als ze iets toevoegen. Haar credo is dan ook: ‘Niet te veel nadenken. Voelen en doen!’ Het blijkt geen gladde oneliner: nog geen maand na de lancering begon Simone in Nederland al met Periscope, de nieuwe videostreaming app die snel groeit. “Ik leef online, ik zit de hele dag op internet. Er zijn dagen dat ik niet buiten kom.”

[margin margin=20]

Ochtendrituelen

Dolly heeft internet ook omarmd: “Online kun je zoveel meer mensen bereiken.” De bekendheid van haar bedrijf ‘Bureau Dolly’ groeide snel via een ander online platform, de grootste ter wereld. “Mijn ochtendritueel-Challenge op Facebook was een succes inderdaad, daar deden 3300 mensen aan mee. Hoe ik daarop kwam? Iemand vroeg me een keer op Facebook: ‘Dolly, hoe ben jij je dag begonnen?’ Toen dacht ik, hé, dat is leuk!’ Ik ben mijn ochtendrituelen toen gaan delen op Facebook en dat werd steeds groter.”

Nu helpt ze klanten met online programma’s en een gratis meditatiecursus hun droomdoelen te bereiken: “Veel ondernemers zijn gestresst en moeten van alles. Als je meer vanuit liefde gaat werken, komen dingen vanzelf op je pad. Meditatie helpt daarbij. Je ziet dat mediteren ook steeds meer mag. Het is geen vrouwending, ik begeleid ook veel mannen. Ik hoor in mijn omgeving over zakenmannen die mediteren voor ze naar kantoor gaan.”
[margin margin=20]

Biz-Event-blije-zaal

 Challenges

Dat er behoefte is aan de onorthodoxe werkwijze van Dolly en Simone, bewijzen de cijfers. Simone behaalde met haar online programma’s (MPOP genaamd) – waarbij ze ondernemers helpt bij het maken van een businessmodel, programma’s en lancering – in een jaar tijd een omzet van bijna 5 ton. Ze heeft 400 klanten en gaat richting de 10.000 mensen op haar mailinglist. Het recente project ‘Fuckit! Shine your light-Challenge’ waarin Simone 11 dagen lang ondernemers hielp met het uitvoeren van opdrachten, was ook een schot in de roos met duizenden aanmeldingen.

Dolly wist met haar ‘Ochtendritueel-Challenges’ op Facebook eerder al 3.300 mensen te boeien. Haar nieuwste Droomdoelmethode ‘met radicale levenslessen voor Crazy Ones’ is onlangs gestart met 220 deelnemers. Haar mailings belanden in ruim 6.000 mailboxen (tegen 600 in 2014). Dolly kan inmiddels van haar online business leven, zonder nog trainingen in zaaltjes te hoeven geven.

BizEvent-selfie (2)
[margin margin=20]

Spirit Junkies

Hoe doen deze dertigers dat, leven van online business? In een tijd dat je leest over zwoegende zzp-ers die zonder zelfstandigenaftrek aan de bedelstaf zouden raken. De wortels van hun huidige succes liggen in de VS, het land van de onbegrensde mogelijkheden. Waar een keer failliet gaan een must is om als ondernemer serieus genomen te worden.

“Ik had zelf al online programma’s gebouwd, maar werkte veelal volgens het oude offline model. Het programma van Marie heeft mijn leven echt veranderd. Wow, hoe zij dat deed, en wat Gabby doet, dat wilde ik ook,” legt Simone uit.

Marie is de Amerikaanse online businesscoach Marie Forleo en Gabby is Gabrielle Bernstein, spiritueel coach die met boeken als ‘Miracles Now’ en ‘Spirit Junkie’ New York Times-bestsellerauteur werd. Beide worden gezien als vertegenwoordigers van een nieuwe generatie spirituele denkers. Simone en Dolly gingen in de leer bij Bernstein die met Oprah en Deepak Chopra als bekendste namen laat zien dat spiritueel ondernemerschap geen vluchtige hype is, maar big business waarmee veel geld valt te verdienen, zeker in de VS.
[margin margin=20]

Niet altijd feest

De samenwerking van Simone en Dolly is nog vers. Ze hebben elkaar vorig voorjaar ontmoet tijdens een online programma van Forleo. “Heel toepasselijk inderdaad,” zegt Dolly lachend. “Er is een Nederlandse groep van dat programma, daar zaten we beide in.”

De twee gaan nu als een trein, maar het ondernemerschap was niet altijd een feest. Het succes kwam niet aanwaaien. Zeker bij Simone niet, die sinds 2009 een bedrijf runt met haar man, waarbij ze websites en programma’s bedachten voor (overheids-)klanten. “Ik heb ook ervaringen met dure trainingen die niet werken of aansloegen.”

BizEvent-selfie (1)
[margin margin=20]

‘Fuckit! Ik doe het zelf’

Toen Simone ruim twee jaar geleden hoogzwanger helemaal vastliep in een verkeerde samenwerking en flinke schulden had, kwam ze tot het inzicht dat het zo niet langer kon. “Vol zwangerschapshormonen besefte ik huilend onder de douche dat het genoeg was. Fuck it! Ik ga het zélf doen. Ik wilde zo graag laten zien dat het ook anders kan,” vertelt Simone.
Ze gooide het roer om, ging met geleend geld naar de cursus van Forleo, later naar Bernstein in New York en ontwikkelde haar eigen online programma’s. In april 2014 verkocht Simone, inmiddels moeder van twee kinderen, haar eerste MPOP-programma – een jaar later al een paar honderd. En Dolly, ook tegenslagen? “Ik heb geen zakelijke tegenslagen, maar ik moet het wel allemaal blijven bijbenen nu het zo snel gaat. En goed voor mezelf blijven zorgen.”
[margin margin=20]

Liefde als kracht

Hebben de twee nog tips voor ondernemers die ook zichtbaarder willen worden? “Zorg voor je eigen verhaal, voor onderscheidend vermogen. Deel je eigen visie zoveel mogelijk. En werk vanuit liefde, dat is zo’n kracht die we nog veel te weinig benutten!”