Je kunt jarenlang iets roepen, het heeft meer impact als een gedragswetenschapper en bestsellerauteur hetzelfde verkondigt. Zeker als het je gelukkiger en slimmer maakt 🙂

Slimmer én gelukkiger

Dat schrijven ons creatiever maakt wisten we al een hele tijd. Dat schrijven helpt bij het verwerken van vervelende gebeurtenissen, ook bekend. Niet voor niks adviseren psychologen vaak ‘journalling’ (een vrije vorm van opschrijven wat er in je opkomt) bij het verwerken van trauma’s.
Nóg effectiever: een dankbaarheidsdagboek bijhouden, niet voor niks onderdeel van mijn schrijfcoaching. Schrijf op waar je dankbaar voor bent in je leven. Hoe specifieker, hoe beter. Depressieve gevoelens verdwijnen als sneeuw voor de zon bij het opschrijven van positieve gevoelens.

En dat niet alleen. Een dankbaarheidsdagboek leidt ook tot meer interactie tussen de linker- en rechterhelft van onze hersenen, waardoor we slimmer worden. En tot zinvolle relaties, beter slapen en een hoger welbevinden, schrijft gedragswetenschapper, spreker & bestseller-auteur Ben Tiggelaar in zijn weekend column in NRC Handelsblad.

 

Schrijfflow

Kort gezegd: schrijven maakt ons dus slimmer én gelukkiger.
Voor mensen die last hebben van blokkades en belemmerende overtuigingen zijn er nog meer voordelen, die ik mijn klanten ook vaak voorhoudt: door dagelijks te schrijven word je er vanzelf beter in. Voordeel: na 1 keer uitleggen kun je het zonder begeleiding doen. Je gaat meer schrijfplezier ervaren en krijgt minder last van blokkades om aan je nieuwsbrief of blog te beginnen. Zodat je meer inspirerende content maakt waarmee je weer meer klanten aantrekt. Een positieve cirkel dus.

Wie vieren dagen op rij zo’n 20 minuten achter elkaar blijft schrijven (niet stoppen: ook niet voor komma’s, punten of spelfouten!) komt terecht in een schrijfflow. Een staat van zijn waarin alles vanzelf lijkt te gaan, en waarover veel wordt geschreven. Onder meer door Malcolm Gladwell in zijn internationale bestsellers ‘The Tipping Point’ en ‘Outliers’. Deze Amerikaanse auteur/scenarioschrijver is één van de succesvolste storytellers van onze tijd. Zijn zelfhulpboeken vliegen als zoete broodjes over de toonbank.

 

Swipen en scrollen

Onze eigen Ben verkoopt ook veel boeken, voor de Nederlandse markt dan, en deelt al jaren zijn inzichten als gedragsonderzoeker in de kwaliteitskrant. Ik geloof dat ie al 300 NRC-columns heeft geschreven over leiderschap, management en persoonlijke ontwikkeling. Ditmaal belicht Tiggelaar dus een onderwerp dat mijn core-business raakt; de voordelen van het oldskool schrijven, met pen en papier. Een ambacht die steeds minder mensen beheersen. Terwijl die met alle toegenomen prikkels en afleidingen alleen maar belangrijker wordt.

In dit digitale tijdperk lijken we het schrijven vergeten te zijn. We swipen en scrollen ons suf op onze smartphones, dus waarom zou je nog iets schrijven? Als communicatiedocent zie ik mijn studenten meewarig kijken als ik ze vraag iets op te schrijven. ‘Meneer, schrijven is toch voor oudere mensen?!’ En klik, daar worden de aantekeningen op het bord weer vastgelegd met de iPhone en gedeeld in de klassenapp.
Het antwoord geeft de populaire gedragsonderzoeker: schrijven heeft veel positieve effecten op ons brein en welzijn, die NIET ontstaan bij swipen, scrollen en twitteren op je telefoon (‘Sorry, mister President..)

Harvard onderzoek

Het is niet zomaar een obligate mening van een veelgevraagd spreker. Tiggelaar verwijst naar een onderzoek van Harvard University, naar bevindingen van een neurologe, en naar de wereldberoemde hoogleraar traumapsychologie James Pennebaker. Die stelde vast dat schrijven enorm helpt bij het verwerken van trauma’s.

Zijn onderzoek naar ‘expressief schrijven’ is inmiddels honderden keren herhaald, steeds met dezelfde resultaten: schrijven over emoties leidt tot een betere mentale gezondheid en nachtrust. Therapeutisch schrijven is dus niet alleen goed voor de geest, ook voor het lichaam en onze bloeddruk. En dat niet alleen. Je herstel ook sneller van een zware medische ingreep als je dagelijks over je emoties schrijft, blijkt uit recent onderzoek in Nieuw-Zeeland.

Door verdriet en emoties op te schrijven ontstaat er afstand tussen jou en je gedachten, en kun je makkelijker relativeren. Tegelijk komt er ruimte vrij voor nieuwe gedachten en invallen. Alsof je je mailbox leegmaakt, of je kamer opruimt..  Twintig minuten is voldoende, voor bedtijd is een goed moment, zodat je met een leeg hoofd je bed in kan stappen. Of  ’s morgens (na je meditatie/yoga), dan begin je met frisse kop je werkdag!

“Meerdere onderzoeken laten zien dat dit leidt tot positieve emoties, fijne relaties, beter slapen en een verhoogd welbevinden”, onderstreept Tiggelaar in zijn column. Dus noteer op je To Do: notitieboekje en pen kopen. Maak dagelijks tijd vrij om lekker te schrijven over je emoties en je zal beter en dieper slapen, met een lagere bloeddruk. Veel gezonder dan (slaap)pillen. En dat maakt ons weer gelukkiger. Win-win dus.

Veel succes, en veel schrijfplezier!