Je kunt jarenlang iets roepen, het heeft meer impact als een gedragswetenschapper en bestsellerauteur hetzelfde verkondigt. Zeker als het je slimmer maakt 🙂

Slimmer én gelukkiger

Dat schrijven ons creatiever maakt wisten we al. En dat schrijven helpt bij het verwerken van vervelende gebeurtenissen, ook bekend. Niet voor niks adviseren veel psychologen; ‘journalling’ (een vrije vorm van opschrijven wat in je opkomt) bij het verwerken van trauma’s.
Nóg effectiever: hou een dankbaarheidsdagboek bij. Schrijf op waar je dankbaar voor bent in je leven. Hoe specifieker, hoe beter. Depressieve gevoelens verdwijnen als sneeuw voor de zon bij het opschrijven van positieve gevoelens. En dat niet alleen. Het leidt ook tot meer interactie tussen de linker- en rechterhelft van onze hersenen, waardoor we slimmer worden. En tot zinvolle relaties, beter slapen en een hoger welbevinden, schrijft de populaire gedragswetenschapper, spreker & bestseller-auteur Ben Tiggelaar in zijn column in NRC Handelsblad.

 

Schrijfflow

Kort gezegd: schrijven maakt ons dus slimmer én gelukkiger.
Voor mensen die last hebben van blokkades en belemmerende overtuigingen zijn er nog meer voordelen, die ik mijn klanten ook vaak voorhoudt: door dagelijks te schrijven word je er vanzelf beter in. Je gaat meer schrijfplezier ervaren en krijgt minder last van blokkades om aan een nieuwsbrief of blog te beginnen.

Wie dagelijks minimaal 15 minuten schrijft komt vanzelf in een schrijfflow. Dat is een staat van zijn waarin alles vanzelf lijkt te gaan, en waarover veel wordt geschreven. Onder meer door Malcolm Gladwell in bestsellers als ‘The Tipping Point’ en ‘Outliers’. Deze Amerikaanse auteur/scenario-schrijver is één van de succesvolste storytellers van deze tijd. Zijn boeken vliegen wereldwijd als zoete broodjes over de toonbank.

Swipen en scrollen

Tiggelaar deelt al jaren zijn inzichten in de kwaliteitskrant. Ik geloof dat ie 300 columns heeft geschreven over leiderschap, management en persoonlijke ontwikkeling. Ditmaal belicht Tiggelaar een onderwerp dat mijn core-business raakt; de vele voordelen van het oldskool schrijven.

In dit digitale tijdperk met de nadruk op technologie lijken we het schrijven een beetje vergeten. We swipen en scrollen ons suf op smartphones, dus waarom zou je nog schrijven? Ik zie mijn studenten vaak meewarig kijken als ik ze deze vraag stel. ‘Meneer, schrijven is toch iets voor oudere mensen?’
Het antwoord geeft de populaire gedragsonderzoeker in NRC: Schrijven heeft veel positieve effecten op ons brein en welzijn, die je niet hebt met swipen, scrollen en twitteren (‘Sorry, mister President..)

Harvard onderzoek

Het is niet zomaar een obligate mening van de veelgevraagde spreker. Tiggelaar verwijst naar een onderzoek van Harvard University, naar bevindingen van een neurologe en naar hoogleraar James Pennebaker, die al jaren geleden vaststelde dat schrijven enorm helpt bij het verwerken van trauma’s.

Therapeutisch schrijven blijkt niet alleen goed voor de geest, maar dus ook voor ons lichaam. Pennebakers onderzoek toonde aan dat onze bloeddruk daalt als we schrijven. “Meerdere onderzoeken laten zien dat dit leidt tot positieve emoties, fijne relaties, beter slapen en een verhoogd welbevinden”, aldus Tiggelaar in NRC.

Ik schrijf al mijn hele leven, maar blijf nu graag even stil. De woorden spreken voor zich..