Voor de Paasdagen een blog over het belang van lijden. Je leest het goed, lijden met lange ij. Dat krachtig persoonlijk leiderschap belangrijk is horen we al vaak, maar ook lijden heeft een functie. Tegenslagen werken louterend en geven je veerkracht. Schrijf ze op.

Positieve mindset

Vanmorgen ontving ik mooie feedback van een schrijfklant, die vorig jaar onder mijn hoede haar eerste manuscript succesvol wist af te ronden. De eindversie ligt inmiddels bij gerenommeerde uitgevers ter beoordeling.
Deze klant vertelde dat ze mijn feedback op de eerste versie van haar manuscript vorig jaar zomer wekenlang had laten liggen, tot ze na haar vakantie ein-de-lijk die dikke envelop durfde open te maken. Haar innerlijke ego-stem had haar wijsgemaakt dat ze niet goed genoeg was om een boek te kunnen schrijven, en dat ik als coach dat vast zou laten weten. Anders gezegd: ze maakte zich onnodig klein en liet haar twijfels groeien. Iets dat ik zoveel om me heen hoor, met name van vrouwelijke ondernemers. Door jezelf onnodig klein te houden – en je te laten gijzelen door je belemmerende gedachten – blokkeer je de mogelijkheid om door te groeien. Zo zonde. Gooi die schroom vandaag nog van je af, ook JIJ mag gezien worden! Sterker nog: een positieve mindset is onmisbaar voor zakelijk succes.

Feedback

Terug naar de klant. Ze durfde de dikke envelop van mij niet te openen omdat ze een manuscript vol rode krassen verwachtte, met als conclusie: “stop er maar mee, je kunt niet goed genoeg schrijven.” In haar hoofd had de censuurstem de angst voor afwijzing groter en groter gemaakt. Toen ze na de vakantie een moment voor zichzelf vond, en de moed om de envelop eindelijk te maken en mijn opbouwende feedback las, ging er een zucht van verlichting door haar heen.. “Oooh, is dit het? Hier kan ik wel wat aan doen!”

En prompt ging ze vol goede moed en motivatie aan de slag met versie twee, die ik in no-time ontving, en die inderdaad al veel beter was. Ik weet nog dat ik dacht: “zij pakt de adviezen snel op, dat komt goed.” En binnen een paar maanden was haar manuscript zoveel verbeterd dat ie goed genoeg was om aan te bieden bij uitgevers van naam.

Teamfoto-Quiz

Schrijven is volhouden

Dat schrijven, of het nou eBook of fysiek boek is, ook afzien betekent, lees je niet vaak. De voordelen voor ondernemers zijn legio, je zichtbaarheid groeit, je expert-status, je kunt jezelf makkelijker verkopen, maar feit is ook dat zitvlees en discipline onmisbaar zijn om te kunnen slagen. Dat je niet afhaakt bij een tegenslag, en dat je mooie passages moet durven weggooien als ze je verhaal niet sterker maken. Dat kan alleen als je motivatie intrinsiek is, en je bezit over wilskracht & doorzettingsvermogen.

Heb JIJ deze eigenschappen? Dan gaat er een nieuwe wereld voor je open.. En kan het zomaar gebeuren dat je op een mooie dag recht tegenover koning WA & Maxima staat op het Binnenhof, gefilmd door een tv-ploeg van ‘Blauw Bloed‘ om als deskundige je visie te mogen geven. Of in een tv-studio in een kennisquiz van de NTR te vertellen over je boek (zie foto). Een podium om te ‘shinen’ – niet in een of ander event-zaaltje – voor een half miljoen geïnteresseerde kijkers. Dat kan allemaal, met een boek!

En als je nu denkt: “jaja, dat zal wel Kees” dan vertel ik je graag in een adviesgesprek hoe ik dat voor elkaar heb gekregen. Gratis en voor niks. Vul nu je gegevens in op de Contactpagina, dan neem ik contact met je op!