Ken je dat? Dat je opeens een idee hebt, en dat die stem in je hoofd roept: ‘hou op, dat wordt toch niks!’
Ik wel. Die ego-stem heeft mij jarenlang geremd, in mijn werk en in mijn schrijven. Inmiddels kan ik er mee omgaan, en kan ik me veel beter concentreren op hoofdzaken. Met meer focus. En resultaat.

Dat gun ik jou ook! Daarom een blog over hoe je kunt omgaan met dat vervelende stemmetje dat je steeds weer belemmert en tegenhoudt om dingen te doen. Een probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Piekeren. Ik hoor het zoveel om me heen. Zeker creatieve ondernemers, die vaak ‘open’ staan, intuïtief leven en gevoeliger zijn dan anderen.

Uitstelgedrag

Uit onderzoek is bekend dat we allemaal tienduizenden gedachten per dag hebben, waarvan 60 tot 70 % negatief zijn. Die negatieve gedachten leiden tot het uitstellen van keuzes, tot zorgen, tot het vooruitschuiven van belangrijke beslissingen. Kort gezegd: tot uitstelgedrag. Dat zorgt voor minder energie en slechtere prestaties, en tot meer gepieker en gestress. Een vicieuze cirkel dus. Zo kan je in een negatieve spiraal terechtkomen, met negatieve ‘wishfull thinking’: waar je je aandacht op richt, stroomt je energie naar toe. Als je dat lang genoeg volhoudt beland je vanzelf in een burn-out, en dan ben je nog verder van huis. Dus stop ermee.

Maar ja, hoe doe je dat?
Om langdurige klachten en een burn-out te voorkomen, en om niet dagelijks je energie te verspillen aan negatieve gedachten, deel ik graag 3 concrete tips, die mij goed hebben geholpen om weer energiek, effectief en creatief te worden.

Tip 1: Ga sporten of de natuur in

Nog beter: ga sporten in de natuur. Als ik vastzit in gedachten met een lastige klus, of tijdens het schrijven van een moeilijk hoofdstuk, stap ik letterlijk uit de situatie en zet mijn lange lijf in beweging. Een rondje fietsen door de duinen, baantjes trekken in het zwembad of hardlopen. Om je hoofd stil te zetten en energie bij te tanken. Dan kan ik er de rest van de dag weer tegenaan. Sporten is niet alleen gezond, maar ook zeer effectief tegen stress. Zet je lichaam in beweging, en je negatieve gedachten stoppen vanzelf. Ik voel me vaak herboren als ik uit de duinen kom.

Piekeren-quote

Tip 2: ‘Piekermomentjes’

Lukt het niet om met sporten en bewegen je negatieve gedachten te stoppen? Bouw piekermomenten in. Spreek een vast moment per dag af om even te mogen piekeren over zaken als “ik ben bezorgd over mijn omzet”, “over de schoolprestaties van mijn kind” enz. Als je die stem weer hoort, zeg dan tegen jezelf: “Fijn dat je bezorgd bent, maar tussen 8 en half 9 heb ik tijd voor je, dan krijg je mijn volle aandacht!”
Best een lastige oefening die ik ook ergens heb opgepikt, en die discipline van je vraagt. Maar als je het vaak doet, zul je al zien dat deze oefening erg effectief is. En dat je vaste piekermoment overbodig is geworden, omdat je negatieve gemaal daarvoor al is gestopt. Vooral voor piekeraars is deze tip effectief. Bewaar die terugkerende gedachten voor je piekermoment en je kan weer vol concentratie door.

Tip 3: Mediteren

Het is hot: mediteren, mindfullness en yoga. Anno 2016 is het steeds breder geaccepteerd, en doen steeds meer mensen met een hectisch leven hier hun voordeel mee. Waarom wel alcohol drinken om te ontspannen en niet even mediteren? Ik vind het raar, zeker als je beseft dat het eerste aantoonbaar slecht voor onze gezondheid is, en het tweede niet. Kwestie van oud denken.

Meditatie-onder-boom

Onderzoek die de voordelen van meditatie voor ons brein (met name de prefrontale cortex) en gezondheid in kaart heeft gebracht, draagt zeker bij aan de acceptatie. Ook voor mij, als academicus wil ik graag bewijs zien voordat ik iets klakkeloos aanneem. Ik was ‘om’  na wetenschappelijke artikelen over het positieve effect op ons brein, en vooral door bijna dagelijks zelf de rust te ervaren na een meditatieoefening. Er gaat niks boven een leeg & rustig hoofd. Ok, een koud biertje op een zonnig strand! 🙂

Er zijn veel manieren om te mediteren, het meest effectief is het om meditatie of yoga op te nemen in je dagelijkse ochtendritueel. Bijvoorbeeld voordat je kids wakker worden en naar school of opvang moeten, en jij naar kantoor of klant. Zelf maak ik gebruik van een handige app op mijn smartphone (Headspace, zie hier) zodat ik mijn oefeningen altijd en overal bij de hand heb. Een aanrader voor mensen die vaak van huis zijn of geen vast werkritme hebben. Zoek een kwartier een rustige plek op, bijvoorbeeld in je lunchpauze, en je kunt je ding doen. Vergeet niet je oordopjes in je werktas te doen. Om vervolgens als herboren door te kunnen. Succes!

Reacties delen

Ik lees graag of mijn tips jou ook helpen.
Laat vooral een reactie achter als je iets te delen hebt. Of mail me voor een gratis adviesgesprek (info@keesjandijkstra.nl)