Als krantenjournalist deed ik het dagelijks, op papier. Als schrijver vooral op de laptop. En als creatief ondernemer doe ik het vooral online. En nu ook in een Haarlemse huiskamer. Eenmalig.

Verhalen delen

Het is ouder dan het oudste beroep ter wereld. Verhalen delen! 300.000 jaar geleden zaten onze voorvaderen elkaar rondom het kampvuur af te troeven met mooie verhalen, na de jacht. Anno 2016 doen we het online en offline. Verhalen vertellen zit in onze genen. En het onderscheidt ons van andere zoogdieren, die ook intelligentie en emotie kennen, maar dit niet kunnen verwoorden. Tegenwoordig is er een hip woord voor: Storytelling.

20160717_122006_Burst01 (450x800)

Dit weekend was ik op bezoek in ‘de Huiskamer van Haarlem’, een bijzonder kunstproject van beeldend kunstenaar Hans Bossmann, aan de voet van de Grote of St Bavo Kerk. Hans wil graag mensen aan het denken zetten over wat we als kunst beschouwen. Met die vraag leeft hij deze zomer 5 weken lang in een als huiskamer ingerichte historische Vishal (anno 1603), en ontvangt dagelijks kunstenaars, dichters & schrijvers.
Met internationale en lokale beeldende kunst van ruim 25 kunstenaars en ontwerpers. En design van wereldklasse. Een mooie mengeling van hedendaagse kunst, allemaal gratis te bezichtigen in hartje Haarlem. Maar je kunt er ook een goed boek lezen, met een kop koffie en appeltaart.

 

Oude-Vishal_Haarlem

Liefdesleven koning

uitgelicht-1Zondag 24 juli heb ik de eer met mijn boek. Hans vroeg aan mij of ik wilde komen voorlezen. Dat doe ik graag. Ik zal in zijn huiskamer vertellen over het beruchte liefdesleven van de overspelige koning Willem III, zoals beschreven in ‘Weldaad Loont’ (2015, Matrijs). Het boek gaat over veel meer, zoals koninklijke onderscheidingen en de relaties tussen koningshuis, politici en de adel.

Het internationaal bekritiseerde liefdesleven van Willem III vol minnaressen en bastaarden – WA’s voorganger in de 19e eeuw – leek me voor deze gelegenheid een mooie insteek. Ik zal het 24 juli tussen 11.30 en 12.30 uur bespreken in een lezing, in de aard van Hans zijn huiskamer. Daar zal ik vertellen over mijn research voor de meestbesproken familie van ons land, over het creatieve schrijfproces en de toestemming die ik destijds van koningin Beatrix kreeg om de archieven van haar voorgangers in het exclusieve Koninklijk Huisarchief in Paleis Noordeinde te mogen raadplegen.

Boek signeren

20160717_115259_Burst01 (450x800)Natuurlijk is er tijdens mijn lezing ruimte voor vragen over de Oranjes en kun je achteraf mijn boek bestellen die ik ook voor je signeer. De reacties van lezers zijn lovend (zie hier), en ik ontvang maanden na de publicatie nog steeds wel complimenten. Leuk natuurlijk, daar doe je het voor.

De Huiskamer van Haarlem is GRATIS te bezoeken, dus alle reden om op zondagmorgen je historische kennis bij te spijkeren, en plaats te nemen op een van Hans zijn luxe loungebanken.

>> 24 JULI 11.30 uur, de Vishal, Grote Markt, Haarlem. Je bent van harte welkom!