Ken je die stem in je hoofd, die roept: ‘Ga dat boek nou eens afmaken’ en ‘Hou je toch eens aan je eigen beloftes’. Ik heb hem jarenlang gehoord, en ik kan je zeggen, dat was best vermoeiend. Vooral omdat ik wist dat die stem een punt had. Ik wilde dit al zó lang, maar iedere keer had ik weer een excuus om het niet te doen: een nieuwe baan, nieuw huis, interim-opdracht, te weinig zitvlees…

Innerlijke stem

Totdat ik eind 2012 gevraagd werd een boek te schrijven over de geschiedenis van een koninklijke vereniging in Den Haag, met nauwe banden met het koningshuis. Een echt boek dus, inclusief financiering én uitgever. Bam, daar lag mijn droom, op een presenteerblaadje. Me glunderend aan te kijken.

“Een prestigieus project, met veel research. Kun je dat wel? Dat wordt lastig, en je wordt nog vader ook..” Daar was mijn innerlijke CENSUURSTEM weer! Maar na een paar dagen, en vooral intuïtief wist ik: als ik dit aanbod afwijs ben ik gek. Een kant-en-klaar-project met uitgever en betaling, wat wil je nog meer als schrijver-in-de-dop?

 

Dus maakte ik een voorstel, ging ik met mijn opdrachtgever om tafel en ondertekende een boekencontract. En hup, vol ENERGIE en INSPIRATIE aan de slag! Met een schrijfschema en natte-vinger-planning. Ruim 2 jaar later is mijn ei gelegd. Een jaar later dan gepland. Zoals zo vaak. Planningen zijn ondingen. Maar in mijn geval mede door een nare bacterie in mijn hand die me bijna een vinger kostte, en me na een operatie maandenlang uit de running heeft gehouden.

Mijn punt is dat je je einddoel voor ogen moet houden, dat je gecommitteerd bent aan je boek én aan jezelf, no matter what. En dat je tegenslagen beschouwt als tijdelijke obstakels die hoogstens voor vertraging zorgen. Er zijn duizenden excuses om te stoppen, om af te haken. Maar als je hieraan toegeeft word jij ook een van die (veelal gefrustreerde) ‘wanna-be-auteurs’.

Rijtje_boeken

Afgerond doel

Lukt je dit, en mag je zeggen: “ik heb een boek afgerond”, dan mag je jezelf feliciteren en trots zijn. Gewoon trots zijn, zonder mitsen of maren. Het afronden en publiceren van ieder boek is een prestatie. Punt. Je wil niet weten hoeveel onafgemaakte manuscripten er liggen te verpieteren. Slechts een klein deel daarvan krijgt de kans om te stralen. Om gezien en gelezen te worden. Klop jezelf dus op de schouder, je behoort tot de happy few. You did it, great! Niet alleen omdat je hebt volgehouden, maar vooral ook omdat je naar je persoonlijke verlangens hebt geluisterd en daaraan trouw bent gebleven.

Ikzelf heb jarenlang gefantaseerd over een eigen boek, zag collega-journalisten links en rechts mooie boeken publiceren, maar ik bleef maar uitstellen. Steeds had ik weer een excuus. Nu dit persoonlijke doel eindelijk bereikt is, kan ik volmondig beamen: een boek schrijven is uitermate voldoenend. Ik kan het iedereen met schrijfambities aanraden. Natuurlijk, dat gaat niet vanzelf. Je moet meters maken.

Een boek schrijven is niet hetzelfde als een eBook of een blog, waar je wellicht al ervaring mee hebt. En het lukt je al helemaal niet in een ‘schrijfweekendje’ zoals sommigen je doen geloven. Een boek is een different kind of game, een pittig proces waarbij je jezelf vaak tegenkomt, regelmatig zonder inspiratie achter je scherm zit. Soms zakt de moed in je schoenen, als je kijkt naar de noodzakelijke offers (weinig tijd voor je gezin en vrienden bijvoorbeeld) en denkt: ‘waar ben ik in godsnaam aan begonnen??’ Maar met DOORZETTINGSVERMOGEN, focus en mindset  – daar zijn we weer 😉 – en die stip op de horizon blijven zien, kan ook jij dit bereiken. Als je maar echt je DROOM wil bereiken! In mijn nieuwe online programma geef ik tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.

 

cover-boek Dan was dit boek (Weldaad Loont, vanaf december te koop, in winkels, mijn site en bol.com) ‘maar’ een opdracht, over een aangedragen historisch onderwerp. Over je eigen passies een serieus boek schrijven geeft waarschijnlijk nog veel meer voldoening. Zeker als je kijkt naar de kansen die op je pad komen als ondernemer anno 2015. Ik ben gek op de vele innovatieve mogelijkheden voor ondernemers, tegenwoordig is de sky de limit. Maar daar wringt ook de schoen: de kans is groot dat je zonder kristalhelder plan verdrinkt in het overweldigende online aanbod van mogelijkheden, programma’s en challenges, zeker als zelfstandig kennisondernemer en coach. Herkenbaar?

 

Als het schrijven van dit boek me iets heeft geleerd, dan is het wel het besef dat puur creëren – uit het niets iets maken – mij veel voldoening en energie geeft. Dat het belangrijk is om TROUW TE BLIJVEN aan je eigen doelen en verlangens, wat anderen ook zeggen of denken. Negeer alle negatieve energie en werk geconcentreerd en gestaag aan de dingen waar je goed in bent én die je leuk vindt. Doen waarin je gelooft en daarin opgaan (met een hippe term ‘flow’ genoemd) is een onovertroffen gevoel. Dat gun ik iedereen! Of je nou wel of niet de nieuwe Saskia Noort of Kluun wil worden.

Innerlijk verlangen

Veel ondernemers REFLECTEREN als het einde van het jaar nadert: Wat ging er goed? Wat kan er beter? Welke klanten geven me energie? En welke zuigen me leeg? Ik neem alvast een voorschot op 2016:  dichter bij mezelf blijven. Schrijven vind ik één van de leukste dingen om te doen, ik doe dit niet voor niets al 20 jaar, in allerlei vormen. Daar word ik blij van, daar ligt mijn kracht. Dus dat gaan we nog veel meer doen in 2016. Ondernemen kan zo simpel zijn -en vaak ook niet 😉

En ik wil mijn kennis en ervaring delen om anderen te helpen met schrijven, online en offline. Zodat ze zichtbaarder worden met mooie blogs of boeken, en niet dezelfde fouten maken die ik heb gemaakt. Vanuit de goede intentie: een innerlijk verlangen, in plaats van een externe beloning. Alleen dan lukt het volgens mij om met WILSKRACHT en MOED de onvermijdelijke tegenslagen op je pad het hoofd te bieden. En weet je wat zo leuk is? Als je schrijft (tekent, schildert of iets anders creatiefs) ligt aan het eind van de horizon de beloning klaar: een tastbaar product, uit jouw creatieve brein en handen !