In dit blog deel ik toepasbare tips voor iedereen die wil ‘ontstressen’ op een makkelijke manier. Niets ingewikkelds of prijzigs, maar een pleidooi voor de eeuwenoude krachtige werking van MUZIEK. Zeker voor ondernemers & werknemers die het moeten hebben van hun creativiteit.

In deze hectische tijden vol verplichtingen zijn we het bijna vergeten: de heilzame werking die muziek op ons heeft. Als beproefde balsem voor onze ziel. Voor als je verdrietig bent, blij óf als je je even wil ontspannen voor een belangrijke presentatie of training. Music was my first love, and it will be my last.
[margin margin=20]

Muziek geeft energie

Muziek luisteren helpt mij als beroepsschrijver/redacteur en schrijfcoach om te ontspannen, naar mijn gevoel terug te gaan en om mijn creativiteit aan te boren. Met muziek kom je uit het rationele denken en stap je zonder moeite in je intuïtieve gevoel. Ons brein reageert sterk op muziek (en beelden), veel meer dan op woorden, blijkt al jaren uit onderzoeken. Als ik inspiratie zoek kijk ik dus vaak even een videootje op YouTube, maar als ik me écht wil ontspannen kies ik al járen voor muziek, in zijn puurste vorm: luisterend op mijn oren, met de ogen dicht.

Of beter gezegd: dan doe ik mijn oordopjes in en swipe nar mijn favoriete playlist op Spotify. Zoals veel schrijvers heb ik voor bijna iedere emotie een favoriet nummer. Als ik wil wegdromen wordt het de soul van Marvin Gaye, Bill Withers of Mr. Probz (Nothing really matters!). Als ik instant energie zoek klik ik op Love never felt so good van de King of Pop. Als ik verdrietig ben of wil zijn voor een belangrijke passage in mijn boek: Fragile van Sting of Van Dik Houts prachtige Tot jij mijn liefde voelt. En als ik een oppepper nodig heb: It ain’t over till it’s over van rockheld Lenny. [margin margin=20]

https://youtu.be/sYi7uEvEEmk
Dit zijn een paar persoonlijke voorbeelden, jij hebt vast je eigen favoriete artiesten. Over smaak valt immers niet te twisten. Mijn punt is deze: je kunt gaan drinken of andere middelen gebruiken om te ontstressen, maar gezonder en goedkoper is lekkere muziek luisteren. Zeker nu we in dit tijdperk geen cassettebandje of cd meer hoeven te zoeken (ja, ik stam uit de jaren 70) maar je met 3 tikjes op je touchscreen je favoriete nummer al hoort. En met goede earphones kan je echt overal luisteren.
[margin margin=20]

Jeugdig geluk

Caraco-poppetjeNu we het hectische Amsterdam hebben ingeruild voor Haarlem heb ik een nieuwe omgeving gevonden om muziek maximaal te laten binnenkomen. De natuur, of een park (voor de stedelingen onder ons) is een ideale plek. Zelf kies ik graag voor de duinen. Ik was na tien jaar weggemoffelde Duitse dieselwalmen in ‘020’ inademen vergeten hoe heerlijk weldadig de geur van verse duinbloemen ook alweer rook.

Het is een feest der herkenning. Als klein jongetje gingen we iedere zomer met het hele gezin naar ons vakantiehuis aan zee, en fietsten we door de duinen naar de volgende badplaats. Een groot avontuur voor het klein ventje dat ik toen was. Mede omdat we na de fietstocht een Caraco-ijsje (de Prikkebeen!) of een pannenkoek met appel kregen (wel een beetje gezond natuurlijk). Dus ik op mijn kleine fietsje zo hard mogelijk trappend door die prachtige natuur aan zee. En bovenop de duin trots omkijken waar grote broer en zus toch bleven. Onbezorgd jeugdgeluk. Voor altijd opgeslagen in mijn brein.

[margin margin=20]

Zilte zeelucht

Nu ik met mijn zoon soortgelijke glooiingen trotseer en hem achterop de fiets vrolijk hoor zingen, geniet ik des te meer. De (familie)geschiedenis herhaalt zich.
Zit ik vast in mijn manuscript? Duizelen de Challenges op Facebook me voor ogen? Of heb ik een energielek door een veeleisende klant?
Hop de fiets op, duinrondje met mijn favoriete playlist aan. Diep die melange van zilte zeelucht, duinbloemen en herfstbladeren opsnuiven, en ik kan er de rest van de dag weer vol energie tegenaan!

Tenslotte, antwoord op de o-zo-Hollandse-vraag: ‘wat kost me dat?’
Voor 10 euro per maand heb je een onbeperkt Spotify-abonnement met oneindig muziekaanbod, en zonder reclame. Opbrengst? Energie, ontspanning, genot, en met Wifi of 3/4G overal beschikbaar. Kan het makkelijker?
[margin margin=20]
Laat goodold John Miles het maar niet horen.. Ok, nog één keertje dan. Music Maestro!
[margin margin=20]