Deze week vond ik op mijn kantoor een groot bijlage-artikel terug uit de Volkskrant: over de heilzame werking van schrijven. Het verhaal is uit mijn hart gegrepen. Conclusie van de auteur: Schrijven is niet alleen creatief bezig zijn maar vooral ook ontspannend en reflecterend.

Schrijven is hot

Het verhaal uit een zomerbijlage van 2017 geeft antwoord op de vraag waarom zoveel mensen in ons land een schrijfcursus volgen en waarom schrijfvakanties zo populair zijn, met name bij vrouwen. Ruim een miljoen Nederlanders is bezig met creatief schrijven, blijkt uit recent onderzoek. De overgrote meerderheid als hobbyist, maar een deel zou ook dolgraag een echt boek publiceren, meldt de kwaliteitskrant.

Ruim een miljoen Nederlanders is bezig met creatief schrijven.

Feest der herkenning

Het artikel is een feest der herkenning. Hoe je het ook wendt of keert, zo blijkt ook uit onderzoek: schrijven werkt ontspannend. Woorden vinden voor een onderwerp dat je aanspreekt of je gemoedstoestand laat je op een laagdrempelige manier naar binnen kijken. Je hoeft er niet geforceerd voor te gaan dansen in een kring met wildvreemden, of op een yogamatje in een airco-zaaltje te liggen puffen.

Gewoon een plek waar je je vertrouwd en veilig voelt, met je laptop, of ‘good old’ pen & papier. That’s it. Meer heb je niet nodig. Het liefst op een rustig plekje, dat wel, zodat je niet snel wordt afgeleid. Dus kies geen café, of de woonkamer, tussen het speelgoed van je kids.

“Wie schrijft maakt iets los in zichzelf. Schrijven is naar binnen kijken”

Zoals een schrijfdocent en thrillerauteur in het bijlage-artikel zegt: “Wie schrijft maakt iets los in zichzelf. Schrijven is ook naar binnen kijken, dingen in jezelf aanraken.” Waarschijnlijk dat daarom vooral vrouwen met schrijven bezig zijn. Een van de vrouwelijke cursisten aan een schrijfvakantie in Portugal beaamt dat. “Het mooie van schrijven is dat je meer te weten komt dan je al wist.”

Creatief bezig

Een tikkie cryptisch, maar waarschijnlijk begrijp je wat ze bedoelt. Je leert jezelf beter kennen als je schrijft. Dat is ook wat ik terugkrijg van schrijfklanten, en van deelnemers aan mijn schrijfcursus op de Hogeschool van Amsterdam. Schrijven maakt veel los, niet in de laatste plaats omdat je creatief bezig bent, en op een laagdrempelige manier aan jezelf werkt. Dus, veel schrijfplezier, zou ik zeggen.